8 Şehir 8 Simge

[XFB] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Ülkemizi Tanıyalım - Türkiye Forumları kategorisinde Gaye tarafından oluşturulan 8 Şehir 8 Simge başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 47 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Ülkemizi Tanıyalım - Türkiye Forumları
Konu Başlığı 8 Şehir 8 Simge
Konuyu başlatan Gaye
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Gaye

KİMİ ŞEHİRLER/TÜRKİYE


Hemen hemen her şehirden bahsederken onun bir simgesi olduğunu söyleriz. Gerçekten kimi şehirler vardır ki adı söylendiğinde orada bulunan bir varlık akla gelir. İşte bugün, Türkiye’de kimi şehirlerden ve bu şehirlerin simgeleri olmuş varlıklardan bahsedeceğiz.

1. İstanbul – Boğaz


İstanbul, taşı toprağı cennet bir memleket. Maalesef son dönemlerde artan nüfusuyla burada yaşamak bir çileye dönüşmüşse de kentin harika doğal ve yapay varlıkları insanı bu kente hayran bırakıyor. Kentin değerli tarihi bugünün İstanbul’una ve insanlığına enfes yapılar bırakmıştır. Gerçekten her biri müthiş olan bu varlıklardan simge olanı seçmek zor gözükebilir ancak şunu biliyoruz ki İstanbul’u İstanbul yapan boğazıdır, onun adı söylendiğinde akla Boğaz gelir. Aslında Boğaz ve İstanbul birbirleri ile öylesine özdeşleştirilmiştir ki Boğaz denince de akla İstanbul gelir.

İstanbul Boğazı


İstanbul Boğazı; Karadeniz ile Marmara’yı, Çanakkale Boğazı ile beraber de genel olarak Karadeniz ile Akdeniz’i bağlayan bir doğal su yoludur. Boğaz, yine Çanakkale Boğazı ile beraber Avrupa ve Asya kıtalarını birbirinden ayırır. Oldukça girintili çıkıntılı olan, kıvrımlı İstanbul Boğazı, 29.9 km uzunluğundadır. Asya ve Avrupa’nın Boğaziçi’nde birbirine en yaklaştığı nokta Anadolu ve Rumeli hisarlarının arasındaki bölgedir, buradaki mesafe yaklaşık 700 metredir.

Bugün İstanbul Boğazı’nda iki kıtayı birbirine bağlayan 3 köprü var. Bu köprüler sırasıyla; 1970-1973 yılları arasında yapılan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü(Boğaziçi Köprüsü), 1985-1988 yılları arasında yapılan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve 2013- 2016 yılları arasında yapılan Yavuz Sultan Selim Köprüsüdür.

İstanbul Boğazı, uluslararası bir su yoludur. Bu özelliğe Lozan Antlaşması’nda kavuşmuştur. Boğaz’dan geçişler bugün “Montrö Boğazlar Sözleşmesi”ne göre gerçekleşmektedir.

İstanbul gezinizde boğaz turlarına katılabilir, İstanbul’un muhteşem sahillerinde oturarak boğazı seyredebilirsiniz!

2. Ankara – Anıtkabir


Bugün devletimizin başkenti konumunda bulunan Ankara, tarihte de önem görmüş bir kenttir ancak başkent oluşu ile belki de en değer gördüğü dönem Türkiye Cumhuriyeti Dönemi olmuştur. Devletlerin başkentleri önemlidir, yönetimin bulunduğu bu kentler diğer birçok yargı ve yasama kurumunu da barındırır. Bugün Türkiye’nin yürütme organı(Cumhurbaşkanı-Cumhurbaşkanlığı Külliyesi), yasama organı(Türkiye Büyük Millet Meclisi) ve temel yargı organları(Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay) Ankara’da bulunur.


Anıtkabir


Ankara’nın birçok önemli mekanı bulunmaktadır. Bugün bunlardan her biri bir simgedir ancak bir tanesi vardır ki Ankara’nın en gözde mekanında görülmemiş bir hüzne neden olur tüm ulusun kalbinde. O da Anıtkabir’dir. Kentin birçok yerinden görülen ve bugün gerçekten Ankara’nın adı söylendiğinde akla gelen ilk mekan olan Anıtkabir, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarıdır. Bugün Ankara’nın en gözde yerlerinden birinde, Anıttepe’de, bulunan bu anıt mezarın yapımına 1944 yılında başlanmıştır. Anıtkabir’in yapımı uzun sürmüş, 1953’te tamamlanabilmiştir. Bu süreçte Ankara Etnografya Müzesinde bulunan Ata’nın naaşı aynı yıl yapılan törenle Anıtkabir’e nakledildi. Bu arada Anıtkabir’in tasarımcıları da Orhan Arda ve Emin Onat’tır.

Anıtkabir’de İsmet İnönü’nün kabri de bulunuyor. 1988 yılında başta dördüncü Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel olmak üzere Anıtkabir’e defnedilen on iki kişinin naaşı buradan çıkarılmıştır.

3. İzmir – Saat Kulesi


Bugün herhangi bir arama motorunda İzmir diye arattığında muhtemelen ilk Saat Kulesi’nin fotoğrafları önünüze düşecektir. Gerçekten Saat Kulesi, İzmir ile özdeşleşmiştir. Kentin en işlek noktalarından biri olan Konak Meydanı’nda bulunan bu eşsiz kule tam 25 metre uzunluğunda.

İzmir Saat Kulesi


Padişah II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılı için 1901’de inşa edilen kule, Raymond Charles Pere’nin tasarımıdır. Kule, Kamil Paşa, Said Paşa ve Eşref Pala önderliğinde yapılmıştır.

Kulenin saati, Alman İmparator II. Wilhelm tarafından hediye edilmiştir.

4. Bursa – Uludağ


Türkiye’nin en güzel şehirlerinde Bursa’nın en önemli mekanı tabii Uludağ. Türkiye’de kış turizminin attığı yer olan Uludağ, tam 2543 metre uzunluğu ile Marmara Bölgesi’nin en yüksek dağı.

Uludağ


Uludağ, barındırdığı harika kış sporu seçenekleri, harika otelleri, eşsiz eğlence mekanları ile gerçekten bir kış tatili eşsiz seçeneklerden biri. Bursa’yı anlattığımız yazımızda(link eklenecek) belirttiğimiz gibi Uludağ’ın özellikle yurtiçinde bu kadar rağbet görmesinin nedeni, bölgenin yoğun nüfuslu olması. Çalışanlar ve öğrenciler için özellikle 15 Tatilde eşsiz bir tatil yeri Uludağ!

5. Konya – Mevlana Müzesi


On Üçüncü yüzyılda Anadolu’da yaşamış, bugün ünü tüm dünyaya yayılmış tasavvufçu şair Mevlana Hazretleri, ismi Konya ile özdeşleşmiş biridir. Gerçekten edep ve ahlakın sembolü haline gelmiş böylesi bir insan Konya dendiğinde akla gelen ilk şey.

Mevlana Müzesi


Bugün Müzenin bulunduğu yerde Mevlana’nın oğlu Sultan Veled babasının mezarının bulunduğu alanda bir türbe yaptırmıştır. Bugünkü hali elde edilene kadar farklı dönemlerde birçok ekleme yapılan mekan 1926 yılında müze olarak ziyarete açılmıştır.

6. Diyarbakır – Diyarbakır Surları


Bugün Sur ilçesi sınırları içerisinde bulunan Diyarbakır Surları, gerçekten Diyarbakır denince akla gelen ilk yer. İsa’dan önceki dönemde bölgede yaşayan Hurilerin şehirlerinin etrafını bu surlarla donattığı düşünülse de surların günümüze gelmiş hali, Roma İmparatoru II. Constantinious tarafından yaptırılmıştır.

Diyarbakır Surları


Yakında dönemdeki kimi olaylar başta olmak üzere tarihte birçok beşeri ve doğal etmen tarafından zarar gören Diyarbakır Surları bugün hâlâ ayakta ve ziyaretçilerini bekliyor!

7. Denizli – Pamukkale Travertenleri


Gerçekten Türkiye’nin en güzel doğal yapıları listesi yapılsa ilk sıralarda yer alacak bu doğanın şaheseri, çokça kalsiyum ve karbonhidrat içeren suyun hava ile temas edip oksijen sayesinde karbondioksit ve karbonmonoksitin uçması, kalsiyum karbonatın çökmesi sonucunda ortaya çıkıyor.

Pamukkale


Travertenler, bugün yalnızca Türkiye’de değil tüm dünyada müthiş bir rağbet görüyor.

8. Adana – Taş Köprü


Adana’da Seyhan Nehri üzerinde bulunan bu köprü Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırılmıştır. Köprü yine aynı devletin döneminde I. Justinianus tarafından da onarılmıştır.

Adana


Osmanlı döneminde de korunarak bugüne miras bırakılan bu yapı bugün gerçekten Adana dendiğinde akla gelen ilk mekan!

Bu simgeleri ziyaret etmek için hemen tıkla!

Diğer bloglarımıza göz atmak için tıkla!

Okumaya devam et...
 
Üst