Trafik Magandası Nedir ? Trafik Magandası Kime Denir ?

[XFB] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Webmaster Sözlük kategorisinde ArtemiS tarafından oluşturulan Trafik Magandası Nedir ? Trafik Magandası Kime Denir ? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 121 kez görüntülenmiş, 4 yorum ve 4 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Webmaster Sözlük
Konu Başlığı Trafik Magandası Nedir ? Trafik Magandası Kime Denir ?
Konuyu başlatan ArtemiS
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan İframe

ArtemiS

Kullanıcı
Maganda nedir? Trafik magandası diye kimlere denir? Nedenleri ve zararları.

Birçok değişik anlama gelen maganda kelimesi günümüzde taşıdığı anlam üzerinden hala kullanılan kelimelerden biridir. Peki, maganda ne demek, TDK sözlük anlamı nedir? Maganda kime denir tüm detayları ile derledik.
Maganda Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir Maganda Kime Denir
Maganda kelimesi argo bir kelime olarak öne çıkar ve günlük yaşamda halk arasında da yaygın olarak kullanılır. Ayrıca taşıdığı anlam üzerinden haberlerde ya da birçok olayda da değerlendirilen bir sözcüktür.

Maganda Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Değişik kelimeler üzerinden ele alınan maganda sözcüğü, Türk Dil Kurumu kapsamında şu şekilde ifade edilmektedir;

- Görgüsüz
- Kaba
- Anlayışsız
- Terbiyesiz ve uyumsuz (Kişi)

Bu şekilde yukarıda verilen anlamları ile beraber maganda girmesi ifade edilmekte ve kullanılmaktadır.

Maganda Kime Denir?

Aslına bakılırsa kelime anlamı üzerinden ele alındığı vakit maganda sözcüğü, görgüsüz ve kaba, aynı zamanda anlayışsız kişiler için kullanılır. Günlük yaşamda ise insana saygı duymayan, kurallara uymayan ve hoş karşılanmayan davranışlar gösteren kişiler için kullanılır. Örneğin trafik magandası ya da silahla ateş açan magandalar üzerinden ifade etmek mümkün.

Ülkemizde her 10 kişiden biri trafik magandası olma potansiyeli taşımaktadır.

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zülfikar Özkan, ülkemizde her 10 kişiden birinin trafik magandası olma potansiyeli taşıdığını söyledi. Aynı zamanda beden dili uzmanı da olan Yrd.Doç.Dr. Özkan, trafikteki hal ve hareketleri ile beden dilinden trafik magandalarının tespit edilebileceğini ifade etti.

Benzer şiddete başvuran kişilerin büyük çoğunluğunda şiddet eğiliminin doğuştan gelebileceği gibi çevresel faktörlerden de kaynaklanabileceğinin altını çizen Yrd.Doç.Dr. Özkan, bu kişilerin ihmal edilmiş kişiler olduğunu söyledi.

Bu kişilerin şiddet yöntemiyle toplumda önemsenmek ve ‘Ben de varım’ mesajı vermek istediğini kaydeden Yrd.Doç.Dr. Özkan, aile yapıları incelendiğinde anne, baba şefkatinden mahrum kalan, ihmal edilmiş, aşağılanmış ve tacize uğramış kişiler olduklarının gözlemlendiğini söyledi.

Hayat mücadelesine yenik düşenler, dışlanmışlık hissine kapılanlar. Ego tatmini magandalık ve zorbalıkla gerçekleştiren, marjinal davranış sergilemekten haz alanlar.

Bu kişilerin basit gözlemlerle anlaşılabileceğini belirten beden dili uzmanı Yrd. Doç. Dr. Özkan, dikkatli olunması halinde trafikte kişilerin maganda kurbanı olmayacağını hatırlattı.

Magandanın beden dili

Yrd. Doç. Dr. Zülfikar Özkan, şu değerlendirmelerde bulundu:

‘Saldırgan tipler bedenini geniş kullanır. Omuz ve kollarını yana açar ve boylarını daha da uzun göstermek için yoğun çaba harcarlar. Ellerini ve başını yukarıya kaldırarak konuşur, gözler açık, eller her daim yumruk şeklinde. Konuşma tehdit eder şekildedir. Göğüs ise öne doğru çıkıktır.

Bu tipler genelde yalnız insanlardır ve çok az arkadaşla hayatlarını sürdürürler. Toplumca fark edilir kişilerdir.

Her yönüyle benimsenmeyen bir tarzları vardır

Giyimlerinde tutarsızlık vardır. Dövmeli olabildikleri gibi takı ve aksesuarları dikkat çekicidir. Saç modelleri ise çoğu zaman sıra dışıdır. Toplumun benimsemeyeceği tarzları vardır görünüş olarak.

Karamsar tablo çizer, uzlaşma taraftarı olmazlar

Sözel ifadelerde hiçbir zaman anlaşma ve uzlaşmaya yönelik değildir. Hayata hep olumsuzdan bakıp, karamsar tablolar çizerler. Dünyayı ve çevresindekileri her daim kötüler, olumsuz, korku ve kin duyguları taşırlar. Sevgi ve şefkat yoktur. Ses tonlarını sık sık yükseltirler. Olumsuz duruş, sert bakışlar, kullandıkları alan onları ele verir.

Trafiği tehlikeye düşürürler

Trafikte rahatsız edici tavırlar sergiler. Gereksiz sollama yaparlar, araçları sıkıştırırlar, el kol hareketini sık kullanırlar. Trafikte de dikkat çekme, ilgi odağı olma gayretindeler. Ani hareketlerden kaçınmazlar ve trafiği tehlikeye düşürürler.

Böyle durumda gerekiyorsa araç sağa çekilip, kişinin geçmesine izin verilmeli. Uzak durulmalı, alttan alınmalı. Cevap vermekten kaçınmalı. Aksi halde etkisiz hale getirilemez ve şiddete yönelirler. Yumuşak, güzel ses tonuyla yaklaşılmalı, bu kişiler patlamaya hazır enerjiyle dolaşırlar.’

İnsan Faktörüne Bağlı Trafik Kazalarının Nedenleri

a) Acemilik,
b) Dikkatsizlik,
c) Uzun süre uykusuzluk,
d) Hatalı sollama,
e) Aşırı hız,
f) Fazla yük taşımak,
g) Alkollü araç kullanmak,
h) Bazı ilaçları kullandıktan sonra araç kullanmak,
i) Trafik kurallarını dikkate almamak,
j) Rutin araç bakımlarını yaptırmamak.

Trafik Magandası

Hız sınırı olan yerlerde arkadan gelen sürücünün, selektör ve korna çalarak yol (taciz) istemesi

Sürekli sol şeridin işgal edilerek gidilmesi

Kırmızı ışıkta geçilmesi

Ambulansın peşine takılarak gidilmesi

Sürekli uzun farlarla yol alınması

Geceleri farları yakmadan (arızalı olarak) gidilmesi

Yolda makas atan sürücüler

Öndeki arabayı yakın takip etme özellikle bayan sürücülere taciz girişimleri

Yolda cep telefonu ile konuşmak

Yollara sigara, sigara paket, su şişeleri vb eşyalar atılması

Trafik işaretlerine silahla (nişan tahtası) kurşun sıkılması,

Park alanları dışındaki yerlere aymazsızca araba park edilmesi

Çobanların sürü ile yolu geçmesi

Bütün bunlar trafik magandası için örnek gösterilebilir.
 
Üst