Türkiye’de Bilişim Suçları ve Cezaları

[XFB] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Bilişim Hukuku kategorisinde Websoft tarafından oluşturulan Türkiye’de Bilişim Suçları ve Cezaları başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 94 kez görüntülenmiş, 2 yorum ve 2 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Bilişim Hukuku
Konu Başlığı Türkiye’de Bilişim Suçları ve Cezaları
Konuyu başlatan Websoft
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Berkay

Websoft

admin

Türkiye’de Bilişim Suçları ve Cezaları​

TCK’da Düzenlenen Bilişim Suçları​

Bu maddeler Türk Ceza Kanunu’nun bilişim suçlarını düzenleyen bölümünü oluşturur.

5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu), “Bilişim Alanında İşlenen Suçlar” başlığı altında tüm bilişim suçlarını 243 ile 245 maddeleri arasında düzenllemiştir.

5237 sayılı TCK’da düzenlenen bilişim suçları şunlardır:

  • Bilişim sistemine girme suçu (TCK m.243),
MADDE 243.- (1) Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren ve orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir.

(2) Yukarıdaki fıkrada tanımlanan fiillerin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilir.

(3) Bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

  • Sistemi Engelleme, Bozma, Erişilmez Kılma, Verileri Yok Etme veya Değiştirme Suçu (TCK m.244),
MADDE 244. – (1) Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Bu fiillerin bir banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurum veya kuruluşuna ait bilişim sistemi üzerinde işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

(4) Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan fiillerin işlenmesi suretiyle kişinin kendisinin veya başkasının yararına haksız bir çıkar sağlamasının başka bir suç oluşturmaması hâlinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.

  • Banka veya kredi kartının kötüye kullanılması suçu (TCK m.245),
MADDE 245.- (1) Başkasına ait bir banka veya kredi kartını, her ne suretle olursa olsun ele geçiren veya elinde bulunduran kimse, kart sahibinin veya kartın kendisine verilmesi gereken kişinin rızası olmaksızın bunu kullanarak veya kullandırtarak kendisine veya başkasına yarar sağlarsa, üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası ve adlî para cezası ile cezalandırılır.

(2) Sahte oluşturulan veya üzerinde sahtecilik yapılan bir banka veya kredi kartını kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlayan kişi, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, dört yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
 

Systemweb

katmod
Hocam anlatımınız için teşekkür ederim forumdaki çoğu arkadaş bu konuda sizin sayenizde bilgilenmis olacaktır
 

Berkay

Kullanıcı
Anlatımızın güzel olmuş tabikide internet hakkında yasaları yeni yeni öğreniyorum bende teşekkurler
 
Üst