Yazılıma Nereden Başlamalıyız

[XFB] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Yeni Başlayanlar kategorisinde WebAjans tarafından oluşturulan Yazılıma Nereden Başlamalıyız başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 155 kez görüntülenmiş, 5 yorum ve 3 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Yeni Başlayanlar
Konu Başlığı Yazılıma Nereden Başlamalıyız
Konuyu başlatan WebAjans
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan İframe

WebAjans

golduye
Merhabalar. Son zamanlarda forum üzerinde oldukça fazla gördüğüm bir konu üzerine konuşacağım bugün. Hem makale hem de muhabbet tarzında olacak. Umarım okurken sıkılmazsınız.

Yazılım Forum, Webmaster Forum üzerinde aylarca moderatör görevinde yer aldım. Bu süreçte diğer toplulukları da takip ediyor, kendime ne kazandırırsam kârdır diyordum. O zamanlarda insanlar sürekli şu soruyu soruyorlardı; "Yazılıma nereden başlamalıyım?"

Evet. Moderatör olduğum süreç içerisinde gerek forumumuzda gerek başka topluluklarda bu soruyu sıkça duyuyordum. İnsanlar sürekli bu soruyu soruyor ve bu aşamayı geçmiş olan görece bilgili diğer insanlar ise cevaplıyordu. Daha sonra forumda yönetici görevine atandım. Ancak hâlen bu soruları görmekteyim. İnsanların yazılıma olan ilgisi ve bu "Nereden başlamalı?" sorusu çok karmaşık geliyor bana. Bu konuda birkaç öneride bulunacağım. Umarım faydalı olurum.

Serbest olun!

Öncelikle şunu söylemeliyim ki; iki işi aynı anda yürütmek gerçekten çok zor oluyor. Bu yüzden önemli bir sınavınız varsa önce sınavınıza odaklanın ki hem yazılıma giriş yaptığınızda serbest olun hem de sınavınızı etkileyen bir etkene sahip olma durumundan kurtulun. Çünkü yazılım geliştirmek kolay değil. Zaman ve emek istiyor. Basit hataları bile gözden kaçırmak saatlerinize, hatta günlerinize mâl olabiliyor. Bu yüzden bu işe serbest bir durumda iken girmek sizin için daha iyi olur.

Sınav konusunu atlattık. Meşguliyetimiz yok. Tamamen serbestiz ve yazılıma giriş yapmaya hazırız. Peki ne yapmalıyız?

Araştırma yapmayı öğrenin!

Yazılıma giriş yapmadan önce araştırma yapmayı öğrenin. Çünkü yazılıma giriş yaptıktan sonra sürekli olarak araştırmanız gerekecek. Peki doğru araştırma nasıl yapılır? Doğru araştırma, anahtar kelimelerin doğru kullanımı ile yapılır benim düşünceme göre.

Örneğin;

"CSS yazı fontu değiştirmek"
Herhangi bir arama motoruna (Google önerimdir.) bu şekilde yazarsanız muhtemelen font-family ile ilgili sonuçlar elde edersiniz. Evet. font-family gerçekten de font değiştirmek için kullanıldığına göre anahtar kelime (yazı, font, css) kullanımı işe yaradı. Peki bu kadarı yeterli mi? Hayır.

Programlama dillerini öğrenirken yaptığınız pratiklerde çeşitli hatalar alacaksınız. Bu çok normal bir şey. Ancak hatanın çözümünü arama motorunda Türkçe olarak aradığınız zaman bulamama ihtimaliniz yüksek. Çünkü bu hatanın çözümü Türkçe dilinde paylaşılmamış olabilir. Ancak bana sorarsanız mutlaka İngilizce dilinde paylaşılmıştır. İşte bu yüzden araştırma yaparken İngilizce dilini olabildiğince çok kullanın.

Örneğin;

"CSS arkaplan rengini nasıl değiştiririm?"
Şeklinde arttığınızda bin tane sonuç verecekken,
"How can i change the background color in CSS"
Şeklinde arttığınızda iki bin tane sonuç verecektir. Çünkü İngilizce; ülkeler arasında ortak dildir.

Araştırma konusunu da hallettiğimize göre sırada ne var? Tabii ki de algoritma!

Ah bu algoritmalar...

Nedir bu algoritma? Bir türlü yazılıma giremedik diyebilirsiniz . Ancak sabırlı olmak bu işin ilk kuralı.

Algoritma, programlamanın temelidir. Bir programı yazarken algoritmalar üretiriz. Program ise bizim ürettiğimiz bu algoritmayı uygular. Bu yüzden algoritma hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.

Algoritmayı da öğrendikten sonra sırada bir alan belirlemek var.

Ah, ne yapsam acaba?

Aslında bu kısım biraz kısıtlıyor gibi. Ancak ilk etapta oldukça yararlı olacaktır kısıtlamak. Kendinize bir alan belirleyin. Mobil oyunları mı seviyorsun? O zaman mobil oyun geliştirmek için gerekli programlama dillerini öğrenmeye bak. Bu sana daha çok yardımcı olacaktır. Çünkü insan, sevdiği bir şeyde başarılı oldukça iştahlanır. Yoksa sen farklı mısın?

Alan belirledikten sonra işimiz kolay. Belirlediğin alanda araştırma yap ve kendine uygun bir programlama dili keşfet. Daha sonra bu dil ile ilgili kurslar satın alabilirsin. Derslerini alıp pratik yaptıkça bu işi kaptığını hissedeceksin. Bu süreçte herhangi bir sorun olduğu zaman burada olduğumuzu da unutma!

Artık yazılıma benim gözümde giriş yapmış oldun. Keyfini çıkar ve eğlenmene bak. Umarım faydalı olmuştur.
 
Üst